Over Furor

DLogoBige Furor Gallicus van de Kelten, waarbij de krijgers zichzelf met schildengeklop, gekrijs, gejoel en uiteindelijk het stormen in de vijandelijke linies bewezen. Bij momenten lijkt dit voor de verbeelding sprekend gedrag net dátgene waar Keltische krijgers voor leefden.

Furor is meer dan dat.

Een drietal jonge krijgers, die wonen op het terrein van een Keltische Hoeve, zoals die uit de tijd van de Gallische Oorlogen, bekend onder de namen Tasgovolcos de Wijze, Agro de Woeste en Dumnorix de Lange, besloten de handen samen te leggen om dit oude Keltisch oorlogswezen weer tot leven te brengen. Augustus 2008 kwamen ze voor het eerst samen in Taberna Ambiorix. Een bevriende druïde, Diviciacus, die toevallig in de taberna genoot van een scheut mede, opperde de naam Furor.

Ook een krijgsbarnier moest worden ontworpen, zodat we allen achter één wapen konden scharen: twee raven, gescheiden door een bliksemschicht. Met dit teken der verbroedering, Wotan’s Raven en Taranis’ Bliksem, hoopten deze jongelingen de geschillen tussen hun stammen met deze van over de Maas, de trotse Germanen, op te lossen.

Furor staat binnen de vzw Gallische Hoeve in voor de ‘militaria’ activiteiten. Naast het oefenen met lans, schild, werpspeer, zwaard en slinger hebben we uiteraard nog andere bezigheden: Het desbetreffend wapentuig moet regelmatig onderhouden worden, we maken tevens nieuwe wapens en doen mee met verschillende evenementen.

Ook rondleidingen vallen ons ten deel: groepen, scholen en individuele bezoekers.
Wij, krijgers, staan open om een voorstelling uit te werken voor alle leeftijden!

4 thoughts on “Over Furor

  1. Geachte dames, heren van Furor,

    De afgelopen maanden hebben wij uitgebreide opzoekingen gedaan te Thuin i.v.m. de Slag aan de Sabis of Samber door Julius Caesar tegen de Nerviërs, Atrebaten en Veromandiërs.
    Op het ogenblik hebben wij ongeveer 100 circulaire structuren en heuvelgraven en sporen (met Google Earth en op het terrein) van 12 verschillende Romeinse kampen op 2 verschillende sites vastgesteld, alsook een Keltische pentagon van ongeveer 200m diameter. één bepaald grondspoor van 500 m lengte i.v.m. een groot Romeins kamp is reeds geregistreerd door de Archeologische Dienst van Wallonië. Waarschijnlijk of mogelijkerwijze bevinden er zich in de bodem van deze wouden de resten van minstens 40000 Gallische krijgers en Romeinen. In het verleden heb ik ongeveer 15 jaar onderzoek gedaan i.v.m. Julius Caesar in België. Voor verdere informatie en inzage van een uitgebreid researchplan gelieve mij per telefoon of e-mail te contacteren.

  2. Geachten, ik kwam toevallig op deze site via de doorverwijzing op de site van de Gallische Hoeve, waar ik een tijd vlakbij gewoond heb. Ik ben reeds lang zeer geïnteresseerd in de geschiedenis der Menapiërs, de Keltische stam die in Oost- en West-Vlaanderen woonde. Ik wou gewoon eens meedelen dat deze Menapiërs een vrij uitgebreide, en weinig vertelde geschiedenis hebben. Zij waren een zeevarend volk, met verschillende handelskoloniën in Groot-Britannië en Ierland. Zij hebben de eilanden Man (Mon) en Anglesey (Monopia) bevolkt. Ook de stad Menen verwijst naar deze Menapiërs. Er is een Ierse schrijver die deze geschiedenis zorgvuldig gebundeld heeft, inclusief vele Ierse legendes die naar de Menapiërs verwijzen. Zijn naam is Norman Mongan (een familienaam die naar de Menapiërs verwijst nota bene), en zijn boek heet “The Menapian Quest”. Hij geeft het in eigen beheer uit, het boek kost 30 euro en het is echt de moeite waard, de man heeft er bijzonder veel werk in gestoken. Je vind het via google. Ik wou dit even meegeven voor de geïnteresseerden.

  3. Excuses, mijn vorig bericht bevatte een paar fouten, het boek heet “the Menapia Quest” en kost 13.5 euro + 5 euro verzendingskosten. Ik heb het boek zelf gekocht en heb met de schrijver gecorrespondeerd, hem onder andere de Gallische Hoeve leren kennen. Zijn persoonlijke website waar je het boek kan bestellen is https://www.normanmongan.com/books/menapia-quest/ . Ik hoop dat ik hier reclame mag maken, maar voor mensen met interesse in deze specifieke Keltische voorouders van West-, Oost- en Zeeuw-Vlamingen is het echt een aanrader.

Geef een reactie